ΚΡΑΤΗΣΗ

Νότιες ακτές

Οι ομορφότερες παραλίες της Κρήτης βρίσκονται στις νότιες ακτές. Ειδικά από το νομό Ρεθύμνου έχετε εύκολη πρόσβαση στις περισσότερες, γιατί είναι πολύ στενός νομός, στη μέση του νησιού και χωρίς να εμποδίζουν τη διαδρομή προς το νότο τεράστια βουνά (ο οδικός άξονας -«ΑηΒασιλιώτικος δρόμος»- περνάει ανάμεσα από Λευκά Όρη και Ψηλορείτη). Τα νερά είναι καταγάλανα και πολύ διάφανα και καθαρά.

Παραλίες Νότιας Κρήτης Λόγω της μορφολογίας του εδάφους στη νότια Κρήτη (βουνά που κατεβαίνουν απότομα προς τη θάλασσα) δεν υπάρχει ένας δρόμος που να τις συνδέει άμεσα μεταξύ τους (ευτυχώς γιατί θα τις είχαμε καταστρέψει!), όπως πχ είναι η εθνική οδός στο βορρά. Έτσι πρέπει να γυρίζετε κάθε φορά μερικά χιλιόμετρα πίσω για να πάτε από τη μια παραλία στην άλλη, περνώντας έτσι μέσα από μια μεγάλη ποικιλία πανέμορφων τοπίων. Ένας άλλος λόγος που η "ανάπτυξη" καθυστερεί να φτάσει και να λεηλατήσει τη νότια Κρήτη, είναι οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι που επικρατούν το καλοκαίρι (πάντως δεν σηκώνουν κύμα γιατί φυσσούν από τη στεριά προς τη θάλασσα), πολύ ισχυρότεροι από τα μελτέμια της βόρειας ακτής. Βέβαια, ο σύγχρονος "πολιτισμός" δεν θα αργήσει να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και γι αυτό προλάβετε να τις επισκεφθείτε και να τις απολαύσετε μαζί με όλα τα άλλα μοναδικά Κρητικά τοπία!

Οργανώστε τις εκδρομές σας και επισκεφθείτε:

Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λίγκρες, Κεραμέ, Δρυμισκιανό Αμμούδι, "Λίμνη" Πρέβελη, Σχοινάρια, Αμμούδι (μεγάλο και δύο μικρά), Δαμνόνι, Πλακιάς, Σούδα του Πλακιά.

Μη ξεχάσετε:
Κουρταλιώτικο φαράγγι, μονή Πρέβελη, φαράγγι Κοτσυφού. Ακόμη, δυτικότερα: Ροδάκινο, Αγία Μαρίνα, Φραγκοκάστελλο, Λουτρό Σφακίων -Φοίνικας-Λύκος-Μάρμαρα (μόνο με καραβάκι-συχνά δρομολόγια από Χώρα Σφακίων) και ανατολικότερα: Αγία Γαλήνη, Μάταλα, Λέντας.

δείτε περισσότερες Φωτογραφίες