ΚΡΑΤΗΣΗ

Η ευρύτερη περιοχή

Η ευρύτερη περιοχή, δηλαδή βασικά η περιοχή των δήμων Αρκαδίου και Γεροποτάμου, είναι καταπράσινη και τα αξιοθέατα πάρα πολλά. Πρώτο και καλύτερο, το ιστορικό μοναστήρι Αρκάδι εικ.1 προβολή εικόνας εικ.2 προβολή εικόνας που συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα με το ολοκαύτωμα του 1866. Ακόμα, το σπήλαιο του Μελιδονίου εικ. προβολή εικόνας με το δικό του ολοκαύτωμα και οι Μαργαρίτες εικ.1 προβολή εικόνας εικ.2 προβολή εικόνας εικ.3 προβολή εικόνας , όπου διατηρείται επί τουλάχιστον 5.000 χρόνια ασταμάτητα μέχρι σήμερα ζωντανή η παραδοσιακή τέχνη της αγγειοπλαστικής εικ. προβολή εικόνας. Λίγο πιο μακρυά, το εντυπωσιακό σπήλαιο Σφενδόνη στα Ζωνιανά, τα πρόσφατα αναστηλωμένα μοναστήρια Βώσακου και Χαλέπας, τα παραλιακά πρώην ψαροχώρια και τουριστικά, πλέον, χωριά Πάνορμο και Μπαλί, τα πασίγνωστα Ανώγεια με το οροπέδιο της Νίδας.

Χωριό Αρχαία Ελεύθερνα Όλα τα χωριά αποτελούνταν από όμορφα πέτρινα σπίτια από πελεκητή άσπρη πέτρα, η οποία κυριαρχεί στην περιοχή και μπορεί να θαυμάσει κανείς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου: σπίτια, εκκλησίες, παλιά ελαιοτριβεία, νερόμυλοι κλπ. Η αρχιτεκτονική αυτή διαμορφώθηκε με τους αιώνες και επηρεάστηκε αρκετά από την Βενετοκρατία, αλλά με κυρίαρχα στοιχεία την απλότητα την κομψότητα και την χρηστικότητα. Τη συναντάμε σε όλη την Κρήτη, αλλά στη συγκεκριμένη περιοχή διατηρείται πιο ζωντανή.

Η ευκολία με την οποία μπορούσε να κατεργασθεί η πέτρα αυτή, δημιούργησε μαστόρους κι αυτοί με τη σειρά τους αριστουργήματα. Φημισμένο για την ποιότητα της πέτρας του (έφθασε μέχρι την Αμερική) είναι το χωριό Αλφά, πατρίδα του μεγάλου δημιουργού της Κρητικής μουσικής Κώστα Μουντάκη. Δυστυχώς, όπως γίνεται σχεδόν παντού στην Ελλάδα, η λαίλαπα της «ανάπτυξης» έχει καταστρέψει πολλά απ' αυτά τα αριστουργήματα. Όμως πάρα πολλά χωριά και κτίσματα διατηρούν ακόμη έντονη τη φυσιογνωμία τους. Αξίζει να κάνετε μια εξερεύνηση, με περιπάτους μέσα στα χωριά. Προτείνουμε:, Τριπόδο, Μαργαρίτες εικ. προβολή εικόνας, Λαγκά, Βεργιανά, Καλλέργο, Σκορδίλο, Αλφά, Έρφοι, Πηγουνιανά, Καλανταρέ, Καλαμάς εικ. προβολή εικόνας, Μελιδόνι, Αμνάτος και πάρα πολλά άλλα. Εντυπωσιακά αναπαλαιωμένος είναι ο πρώην εγκαταλελειμμένος μικρός οικισμός Καψαλιανά εικ. προβολή εικόνας, (μουσείο ελιάς).

δείτε περισσότερες Φωτογραφίες