ΚΡΑΤΗΣΗ

Αξιοθέατα

Ένας περίπατος στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (studios) Casa dei Delfini βρίσκονται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Αυτό σας επιτρέπει να επισκεφθείτε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά όλα τα αξιοθέατα και γενικά όλα τα σημεία που σας ενδιαφέρουν (βλ. χάρτη), κάνοντας ταυτόχρονα έναν ευχάριστο περίπατο.

Στον περίπατό μας μέσα στα γραφικά σοκάκια προβολή εικόνας αντικρύζουμε όλα σχεδόν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας: την αναγεννησιακή πολεοδομική δομή, πολλά Βενετσιάνικα κτίρια, ωραιότατα θυρώματα και παράθυρα, τα ξύλινα «κιόσκια» προβολή εικόναςτης Τουρκοκρατίας, θολωτά ισόγεια, βοτσαλωτές εσωτερικές αυλές και πέτρινες σκάλες, το γραφικό Ενετικό λιμανάκι προβολή εικόνας με τον πέτρινο φάρο του, τα τζαμιά με τους περίτεχνους μιναρέδες και τις κρήνες με τις τούρκικες επιγραφές κλπ. Στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα και εκφράζουν το ύφος της γραφικότατης παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, όσο κι αν προσπαθούν τα μοντέρνα και εξεζητημένα στοιχεία να το αλλοιώσουν.

Ξεκινώντας από το Casa dei Delfini προβολή εικόνας ακολουθούμε τον δρόμο («Μακρύ Στενό», οδός Νικηφόρου Φωκά) προς βορράν και μας βγάζει στην πύλη του άριστα διατηρημένου Ενετικού κάστρου ( «Φορτέτζα», προβολή εικόνας σημείο Νο 10 στο χάρτη). Πάνω στη Φορτέτζα υπάρχει το σύγχρονο υπαίθριο θέατρο «Ερωφίλη», στο οποίο δίνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στα πλαίσια του πανελλήνιας εμβέλειας Αναγεννησιακού Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον δήμο Ρεθύμνου κάθε καλοκαίρι. Το κτίριο απέναντι από την πύλη είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο (11) – πρώην φυλακές και εξωτερικός προμαχώνας επί Τουρκοκρατίας. Κατεβαίνοντας προς την θάλασσα, στον περιφερειακό δρόμο της Φορτέτζας, βρισκόμαστε στην περιοχή «Γκιουλούμπαση» (26), μια δροσερή περιοχή πάνω στη βραχώδη ακτή με καφετέριες, μεζεδοπωλεία - εστιατόρια και μπαράκια που σφύζει από ζωή και αποτελεί σήμερα σημείο συγκέντρωσης της νεολαίας -και όχι μόνο- του Ρεθύμνου.

Έτσι φτάνουμε στο πανέμορφο Ενετικό λιμάνι προβολή εικόνας (16), στην Loggia (15), επιβλητικό Βενετσιάνικο κτίριο – τόπος συνάντησης και διασκέδασης των Ενετών αρχόντων, στην κρήνη Rimondi (14), στο μεγαλόπρεπο τζαμί Νερατζέ (6), σημερινό Ωδείο Ρεθύμνου. Πάνω του φαίνονται καθαρά τα σημάδια των αρχιτεκτονικών μετατροπών και αλλαγών χρήσεων στη διάρκεια των αιώνων.

Όλη η περιοχή αυτή που περπατήσαμε (και ευρύτερη ακόμη) είναι γεμάτη ιστορία, μνημεία, καταστήματα κάθε είδους, ζωή και κίνηση.

Μη ξεχάσετε να δείτε ακόμη: την εντυπωσιακή βενετσιάνικη εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (5) σήμερα αίθουσα εκδηλώσεων, τα τζαμιά Καρά Μουσά (1) και Βελή Πασά (25), τον Δημοτικό Κήπο (22) μια ακόμα νότα δροσιάς με μεγάλη ποικιλία δέντρων και φυτών που δημιουργήθηκε το 1925, το Λαογραφικό Μουσείο (7), το Μουσείο Ενάλιας Ζωής (9), την πινακοθήκη Κανακάκη (12).

Παλιά πόλη του Ρεθύμνου